99% Eu
gratitudine

Gratitudine – cuvantul zilei, al saptamanii, al vietii

Luna decembrie, odată cu apropierea sărbătorilor, este acea perioadă din an în care cu toţii resimţim, mai mult ca altă dată, dorinţa de a ne exprima recunoştinţa, gratitudinea faţă de cei dragi şi a o concretiza prin daruri care să le facă plăcere. Poate că acest lucru nu ar trebui să se întâmple cu un pretext anume. Filozofii şi scriitorii au observat încă din cele mai vechi timpuri puterea uimitoare a gratitudinii de a transformă totul în jur şi de a aduce bucurie atât celui de la care porneşte, cât şi celui spre care se îndreaptă. „Gratitudinea nu este numai cea mai mare dintre virtuţi, ci şi sursa tuturor celorlalte”, spunea Cicero. Cu recunoştinţa faţă de extraordinara bogăţie spirituală lăsată nouă de autorii din toate timpurile, să descoperim ce cred 7 autori celebri despre gratitudine.

  1. „Lăsaţi-ne să fim recunoscători oamenilor care ne fac fericiţi. Ei sunt acei grădinari încântători care ne fac sufletele să înflorească”, spunea Marcel Proust. Nu putem decât să-i dăm dreptate autorului romanului „În căutarea timpului pierdut” – cu singura menţiune că aceasta este forma de recunoştinţă cel mai uşor de manifestat.
  2. În secolul al 18-lea, scriitorul şi filozoful francez Voltaire medita şi el asupra acestui sentiment. „Aprecierea este un lucru minunat”, spunea autorul romanului filozofic „Candide”. „Ea face ca ceea ce este extraordinar în ceilalţi să ne aparţină în acelaşi timp şi nouă”. Interesantă viziunea filozofului francez despre capacitatea recunoştinţei de a crea noi punţi între oameni.

Continuarea articolului: http://www.carteadelaora5.ro/ce-cred-7-scriitori-celebri-despre-gratitudine/

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Fii prieten cu noi pe Facebook

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x