99% Eu

Opreste timpul, cauta motive sa iubesti viata si bucura-te de emotiile tale de “uman”

Cum sa opresti timpul a fost prima carte a lui Matt Haig care m-a lasat putin mai mult purtata de ganduri si prinsa in sute de intrebari. E o poveste despre timp, despre cat de usor este sa te pierzi, dar cat de minunata este regasirea, despre importanta schimbarilor si despre ce inseamna sa traiesti cu adevarat. A trecut mai bine de un an de cand am citit-o si multe amintiri despre ea nu mai am. Doar simplul fapt ca merita citita pentru ca e plina de intelesuri si metafore. Pentru ca eu am invatat de acolo ca timpul este fix asa cum noi il organizam. Si pacatul nostru cel mai mare este ca-l risipim fara sens.

“In timpul cautarii, mi-am pierdut speranta de multe ori. O cautare nu numai a unei persoane pierdute, ci si a unui alt lucru care pierise din viata mea – sensul. Mi-a trecut prin gand ca fiintele umane nu traiesc peste o suta de ani fiindca nu sunt in stare. Din punct de vedere psihologic, vreau sa spun. Intr-un fel, te cam epuizai. Nu mai aveai suficient sine sa continui. Te plictiseai prea rau de propria minte. De felul in care se repeta viata. Dupa o vreme, nu mai ramanea niciun gest sau niciun zambet pe care sa nu-l fi vazut deja. Fiecare schimbare din ordinea lumii nu facea decat sa reflecte celelalte schimbari din ordinea lumii.”

Apoi am primit cadou o alta carte a aceluiasi autor care m-a fascinat aproape la fel de mult. De fapt mai mult m-a facut sa-l inteleg pe el, pe autor – Cateva motive sa iubesti viata. Care autor povesteste despre o depresie ce l-a lovit pe la 24 de ani si care mai mult l-a invatat decat sa-l doboare. Cam cum ar trebui sa faca toate provocarile pe care le intalnim prin viata noastra:

“Adu-ti aminte ca secretul vietii pe pamant e schimbarea. Masinile ruginesc. Hartia se ingalbeneste. Tehnologia ramane in urma. Omizile se transforma in fluturi. Noptile se transforma in zile. Depresia pleaca.”

Tipul e formidabil. Depresiv, dar genial. Scrie metaforic ceea ce mi se pare extraodinar. Imagineaza scenarii ce n-au cum sa fie reale si inglobeaza in ele emotiile noastre reale de zi cu zi. Asa am ajuns sa citesc si o a treia carte scrisa de el – Umanii. E o carte care se citeste rapid, usor de parcurs, dar care necesita multe momente de reflectie. Mi se pare cea mai buna carte a lui din cele pe care le-am citit. Personajul principal este un extraterestru care vine cu o misiune pe Pamant hotarat sa respecte regulile umanitatii pentru a nu fi descoperit. Este luat prin surprindere insa de tot ceea ce inseamna emotii umane – de la disperare si pana la momentul magic al indragostirii.  Si nici nu stiu cum sa o descriu sau sa o recomand mai bine, doar prin scurte revelatii ce te vor face dornic sa o citesti:

“Sensul iubirii era sa te ajute sa supravietuiesti.

Sensul ei era, de asemenea, sa uiti de sens, de inteles. Sa incetezi sa mai cauti si sa incepi sa traiesti. Intelesul era sa tii de mana pe cineva la care tii si sa traiesti inauntrul prezentului. Trecutul si viitorul erau mituri. Trecutul era doar prezentul care murise, iar viitorul oricum nu va exista niciodata, pentru ca, pana cand vom ajunge noi la el, trecutul se va fi transformat in prezent. Acesta, prezentul, era tot ce era. Mereu miscatorul, mereu schimbatorul prezent. Si prezentul era capricios. Nu putea fi prins decat daca dadeai drumul, daca te detasai.

Așa ca am dat drumul, m-am detasat.

Am dat drumul la tot ce exista in univers. 

La tot, dar nu si mainii ei.”

“Umanii sunt inca in acel punct al dezvoltarii in care ei percep diferente puternice intre mentalul si fizicul din interiorul aceluiasi corp. Ei au spitale de boli mintale si spitale pentru trup , de parca unul nu l-ar afecta direct pe celalalt. Si, astfel, daca nu pot recunoste ca o minte este direct responsabila pentru trupul aceleiasi persoane, nu prea au cum sa inteleaga ca o minte, fie ea si umana – poate afecta trupul altcuiva”

“Daca e un apus, opreste-te si priveste-l. Cunoasterea e finita. Mirarea e infinita”

In toate dintre cele trei carti se pot gasi surpize si multiple intelesuri. Toate sunt povesti de iubire. Iubirea de viata. Viata din aceea pe care chiar o traiesti. 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Fii prieten cu noi pe Facebook

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x