99% Eu

Daca vrei ca o minciuna sa fie crezuta, trebuie sa o faci cat mai gogonata

Drumul meu spre casa trece printr-o padure. Da, stiu, sunt o norocoasa sa las “cel mai poluat aer din Europa” in urma mea si sa ma bucur macar de cateva ore de prospetimea copacilor. In alte anotimpuri decat asta. Ca acum e doar foarte mult George Bacovia peste tot. Dar nu voiam doar sa ma laud ca stau langa o padure sau ca am adorat plumbul lui George Bacovia cu sufletul meu de adolescent pierdut. Ce voiam sa spun este ca ma indreptam zilele astea spre casa si mi-a atras atentia ca pe multi copaci erau lipite niste anunturi. Am incetinit masina pentru ca eram tare curioasa sa vad ce scrie. Cu cateva saptamani in urma fusese un mare scandal cu niste defrisari legale sau ilegale. Nu stiu exact. Cert e ca s-au oprit atunci taierile de copaci. Si acum revenind la oile noastre, observ ca pe afis scria ca padurea este infectata cu pesta porcina si nu se recomanda accesul. Si atunci mi-am amintit alta chestiune interesanta. Ca am citit recent un articol pe net care facea referire si la o vorba foarte cunoscuta atribuita lui Adolf Hitler – daca vrei ca o minciuna sa fie crezuta, trebuie sa o faci cat mai gogonata.

Traim niste vremuri in care avem acces enorm la milioane de informatii. Cu toate astea am impresia ca mai neinformati ca acum nu am fost niciodata. Pentru ca da, informatia este putere atunci cand ea reprezinta adevarul si atunci cand cel care o detine stie sa o foloseasca. Mergem la cursuri de tot felul, cautam totul pe internet, citim sute de carti. Si la sfarsitul zilei, intrebarea este ce facem cu informatia primita? Stim sa o filtram? O folosim? Si daca da, in ce scopuri? 

Si mai mult de atat cum filtram informatia, cum stim daca o stire este falsa? Nu stim, simtim. Daca citesti atent si in detaliu, la sfarsitul lecturii ti-e clar. Daca ce ai citit acolo te sustine sau nu. Cati dintre noi facem asta? Prea putini. Pentru ca in general noua oamenilor ne plac dramele si senzationalul. Si ne cam ia valul. Si uitam ca pesta porcina se transmite doar de la porc la porc. Sau ca China e in Asia. Si ajungem sa credem ca totul e un mare complot intre copaci si porci, intre serpi si lilieci si ca vine sfarsitul lumii, data asta cu un virus si nu cu foc ca pentru ala eram deja pregatiti.

Context, scop, obiectiv, detalii, comparatii. Si multe intrebari. De fiecare data cand citim ceva. Stirile false nu au un obiectiv, sunt doar un mijloc determinant pentru atingerea unui scop.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Fii prieten cu noi pe Facebook

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x