99% Eu

Letting Go – Calea Renuntarii – cum sa devenim mai constienti si sa cautam adevarul

Iubirea este legea fundamentala a universului

Dupa Putere vs Forta despre care am scris aici, am luat o scurta pauza de reflectie pentru a da voie informatiilor sa se aseze si sa lucreze. Nu mi-era foarte clar de ce, lucruri atat de simple si la indemana tuturor, sunt atat, dar atat de ignorate. Avem toate premisele pentru a intelege, pentru a face, pentru a ne bucura si alegem neincetat sa facem exact invers. Apoi am vrut neaparat sa vad si sa descopar mai multe despre Hawkins si in special despre scrierile lui. Aveam deja pe raft o carte galbena primita de Craciun pe care o tot ocoleam pentru ca simteam ca inca nu i-a venit timpul. Pana cand i-a venit. Calea renuntarii clarifica multe aspecte si concepte din Putere vs Forta, vine cu explicatii si exemple concrete. Si cu multa, foarte multa intelegere. 

Nu prea ma dau in vant dupa cartile sau autorii care incearca sa te convinga de ceva. In cazul de fata nu am simtit niciun moment o argumentare in acest sens. Este o expunere de idei, de perspective, un proces la indemana oricui, o alta cale. Tot citind ma asteptam sa dau peste un capitol cu 10 pasi pentru a pune in practica metoda renuntarii. Aveam nevoie sa imi spuna cineva cum ducem toate astea in practica. N-a existat un asemenea capitol si la final chiar m-am bucurat mult pentru asta. Pentru ca fiecare dintre noi poate gasi calea potrivita pentru a aseza ideile si pentru a folosi informatia pentru el. 

M-am oprit dupa fiecare capitol si m-am gandit. Am subliniat mult si am selectat doar cateva idei la care sa ma gandesc si mai mult:

Izbaviti-ne de cei convinsi ca au dreptate! Si de cei care fac binele cu orice pret.

Starea de confuzie ne salveaza. Pentru cei care inca se afla in confuzie, mai exista speranta……….Daca va aflati in deruta inca sunteti liberi.

Daca ne descarcam sentimentele negative asupra celorlalti, ei traiesc aceasta experienta ca pe o agresiune, fiind, la randul lor, fortati sa-si suprime, exprime sau sa evite anumite sentimente, din aceasta cauza, exprimarea negativitatii are drept consecinta deteriorarea si chiar distrugerea relatiilor dintre oameni. 

Pentru cel care se teme, lumea aceasta este un loc inspaimantator. Pentru cel care este furios, lumea acesta este un haos plin de frustrare si de suparari. Pentru cel care se simte vinovat, este o lumea a ispitei si a pacatului pe care le vede pretutindeni. Ceea ce tinem in noi, ne coloreaza lumea.

Mi-a placut ca il aminteste de multe ori pe Frankl, al carui om in cautarea sensului vietii m-a fascinat enorm: “Omului ii poate fi luat totul, cu exceptia unui singur lucuru, ultima dintre liberatile omenesti: aceea de a-si alegea atitudinea intr-un anumit set de circumstante, de a-si alege propriul fel de a fi.” – Frankl (mai multe despre aceasta capodopera aici).

In orice experinta de viata, oricat de “tragica”, se ascunde o “lectie” – daca am intelege atat si doar atat din viata asta a noastra de muritori pe un pamant cu forme inca nedefinite, ar fi de multe ori suficient. Sa luam fiecare experienta de viata, sa o scoatem la tabla, la fel cum faceam la scoala si sa scriem randuri intregi pana ajungem la rezultat.

Lumea nu ne poate vedea decat asa cum ne vedem noi insine.

Cu totii am facut ceea ce consideram ca este mai bine pentru moment. “Atunci parea o idee buna”este tot ce putem spune despre faptele trecute, ale noastre si ale altora. 

Consideram ca daca am renunta la teama – principalul nostru mecanism de aparare – am deveni cumva mai vulnerabili. De fapt, adevarul este exact pe dos. Teama este aceea care ne face orbi  la adevaratele pericole intalnite pe parcursul vietii. 

Si daca tot am inceput cu iubirea, las in incheire un alt citat despre intelegerea pe care o avem de multe ori asupra iubirii. De fapt n-as spune intelegerea, ci modul in care alegem sa o traim si sa o interpretam.

Ceea ce deseori trece ca fiind iubire in intelegera obisnuita umana, este, de fapt, atasament, dependenta si posesivitate.

Iubirea este adevar, putere, curaj, incredere, bucurie, libertate si mult mai mult decat atat. “Iubirea este legea fundamentala a universului”.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Fii prieten cu noi pe Facebook

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x