99% Eu
Firesc

De la firesc la normalitate sau de la normalitate la firesc?

Ce este firesc si ce este normal? De ce folosim acesti doi termeni atat de diferiti ca si cum ar fi unul si acelasi? Unde si cand s-a produs aceasta confuzie si chiar contopire a celor doua concepte distincte?

Firesc este sa respriam, firesc este sa mancam, firesc este sa gandim, sa iubim, sa ne bucuram. Normal este sa parcam regulamentar, normal este sa mergem la scoala, normal este sa avem un loc de munca. Tot ceea ce este firesc vine din noi ca si fiinte umane, firesc vine de la fire si poate ca ar trebui sa-l privim chiar asa. Normal vine de la norma, iar norma este cea creata de oameni si impusa de societate. Firescul vine din om, normalul este in afara omului. 

Firescul exista dintotdeauna, e una cu lumea, vine din interior, e natural, se afla in fiecare dintre noi inca de la nastere, este cel care pune ordine intre ce este in interior si ceea ce gasim in exterior, este mereu la indemana. Firescul este instinctul acela pe care l-am uitat, pe care il ignoram, pe care nu-l mai auzim. Normalul este convetional si contextual, ar putea sa vina in completarea firescului si uneori o face, dar de cele mai multe ori nu. Ceea ce este normal azi, peste 100 de ani s-ar putea sa nu mai fie. Firescul este acelasi dintotdeauna. Normalul este abstract, relativ, in timp ce firescul este real, absolut. 

De multe ori normalul nu tine cont de firesc, din contra, incearca sa-l subjuge, sa-l schimbe, sa-l modeleze. Atunci ne intrebam, sau poate unii nici macar nu se mai intreaba, de ce firescul ar trebui sa tina cont de normal. Si nu este lasat sa se manifeste liber, asa cum i-a fost dat sa fie. Undeva pe parcurs, firescul a pierdut razboiul cu normalul. Si cei mai multi dintre noi numim aceasta victorie evolutie. 

Normalitatea este majoritatea. Ai iesit din hora asta, esti proscris. Cu toate ca de multe ori, cel care iese din hora pastreaza firescul la un nivel mult mai inalt decat cei ramasi in joc. 

Si acum vin si ma intreb, o fi de bine sau o fi de rau? 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Fii prieten cu noi pe Facebook

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x